STRUČNI SEMINAR OPRAVDAO OČEKIVANJA U SPORTSKOM CENTRU IGALO

U organizaciji Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Fudbalskog kluba Igalo 1929 i Sportskog centra Igalo, juče je održan jednodnevni seminar za edukaciju sportskih trenera na temu ” Psihološki rada sa djecom i mladima”.

Predavanje prof. dr. Ljubice Bačanac, sastojalo se iz četiri djela.

U prvom dijelu govorila je na temu: Činjenice, istine i zablude o dječijem i omladinskom sportu; Primjeri iz prakse: Ima li dječiji sport svoju tamnu stranu, ima li u njemu nasilja i koji oblici nasilnog ponašanja dominiraju; Kako sportisti reaguju na nasilje; Dva filozofska pristupa dječijem sportu; Kada i pod čijim uticajem djeca ulaze u sport, koliko često ga mijenjaju i koliko vremena u njemu provode; Kada djecu uključiti u trenažni i takmičarski proces; Kako izabrati trenera po mjeri djeteta?

U drugom dijelu seminara, prof. Bačanac je približila trenerima, koje su koristi bavljenjem sportom; Motivi za bavljenje sportom i razlozi za njegovo napuštanje; Odnos roditelja prema sportu svoje djece; Sportski trougao ili Četvorougao; Koliko su roditelji uključeni u sport i koji tipovi roditelja postoje.

U trećem dijelu seminara teme su bile: Model uspješnog trenera; Ko su treneri, kako ih vrednujemo; Koje su njihove uloge i odgovornosti; Znanja koja treba da posjeduje; Koja neprimjerena ponašanja pokazuju; Koje pristupe ili stilove u treniranju koriste; Kako njihovo ponašanje utiče na sportiste; Obrasci dobrog i lošeg trenerskog ponašanja.

Kako razvijati, održavati i povećati motivaciju; Odnos prema uspjehu, pobjedi, greškama, takmičenju; Nagrađivanje i kažnjavanje sportista(kako i kada); Održavanje discipline; Komunikacija sa sportistima i roditeljina; Stilovi komunikacije; Sastanak trener-roditelj; Etički kodeks sportskih trenera; Povelja mladih sportista.

Održavanje seminara podržala je fondacija Novaka Đokovića.

3 studenoga, 2023

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)